langsir

<< < (2/6) > >>

Villa Nu'man:
Ada sesapa tahu tak cam ner nak mengukur langsir ni, Saya peninglah sikit nak ukur dari mana ke mana? dan nak tambah kain lipatannya ker?. Saya memang lemah pasal ni.  ::headache::

Macam rumah saya Senja1 ni, last week pergi SSF survey langsir, mahalnya kain2 nya, belum upah jahit lagi tuh, lepas tu gi lah Nagoya Alam Sentral, beli railing ala2 metal brass tu, kira oklah regenya, tapi tak da jual langsir yang ready made, so turun ke The Store, carilah kain langsir yang ready-made nyer, cari punya cari dengan ukuran sliding door dan sliding window tu. Lepas tu sampai rumah, pasanglah railing dan langsir untuk sliding door tu, last2 singkat dalam 2 kaki dari bawah, last2 nampaklah sangat kelakarnya,  :laught: saya pun terfikir langsir dari rumah lama dulu yang tersimpan di dalam almari, cubalah pasang kan, at last ngam2 je dan padan pulak tu. Ish! menyesal lah pulak beli tu, kan dah membazir tu. Boleh lah pakai untuk sementara waktu nih! Sementara nak tempah yang baru.....

alin_senja2:
Hafizah,

Awak cuma perlu ukur tinggi dan panjang railing untuk your tingkap/sliding door. Dan inform sales man tu jenis langsir yang awak nak buat....eg.nak buat langsir biasa jer jahit lurus tu(namanya French Pleat) dia akan tolong kirakan. Kalau nak buat langsir pattern lain cthnya box pleat, double box pleat, smocking box, goblet dan yg mcm2 nama lagi, itu mmg kena guna byk kain dan salesman tu pun boleh tolong kirakan. If awak nak bantuan saya pun boleh jugak, just bagi measurement ur tingkap/sliding, saya boleh tolong kirakan untuk awak. Just PM saya. Sekali sekala tolong kawan tak menjadi masalah...

Untuk rod sliding door, saya beli di Tewah RM55.. kalau kat nagoya harga RM 70 plus.

Hafizah & Rusdi :
saya dah pegi ukur sabtu lepas. ukur pintu and tingkap. tapi saya nak tanya kak alin, untuk tingkap nak kena ukur mcmn ye.
saya pernah tgk 'Deco bersama Eric', dia kata tingkap jgn buat skirt(means dari atas tingkap sampai bawah tingkap tu je).
tak cantik, so kena buat labuh. tapi saya tak sure nak buat labuh mcmn.
tp rusdi(hubby) hari tu dia ukur tinggi tingkap je. mcmn ye?
then, rod sliding door tu mcm ye. yg besi tu ka? harganya ikut ukuran kaki ka
kedai Tewah tu kat mana?
saya rasa harga langsir ready made kat ikea tu mcm ok ja.
nanti bila2 kami pun nak ronda2 kat ikea tgk langsir ready made.

inaisni:
saya punya langsir pun mcm skirt. mmg time beli tu dah perasan akan jadi skirt...tapi sbbkan the next day dah nak pindah...so kena jugak beli.

moon:
Quote from: Hafizah & Rusdi on January 14, 2009, 01:14:31 pm

saya dah pegi ukur sabtu lepas. ukur pintu and tingkap. tapi saya nak tanya kak alin, untuk tingkap nak kena ukur mcmn ye.
saya pernah tgk 'Deco bersama Eric', dia kata tingkap jgn buat skirt(means dari atas tingkap sampai bawah tingkap tu je).
tak cantik, so kena buat labuh. tapi saya tak sure nak buat labuh mcmn.
tp rusdi(hubby) hari tu dia ukur tinggi tingkap je. mcmn ye?
then, rod sliding door tu mcm ye. yg besi tu ka? harganya ikut ukuran kaki ka
kedai Tewah tu kat mana?
saya rasa harga langsir ready made kat ikea tu mcm ok ja.
nanti bila2 kami pun nak ronda2 kat ikea tgk langsir ready made.

tewah kat tesco shaha alam ada..murah banyak gak pilihan... ikea cantik tapi kain teballah   pastu kebanyakan kain dia cepat melekat habuk... Tewah memang  berpatutan..

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page