alambudiman.net
November 27, 2014, 03:53:13 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
Sorry, you must be logged in to use the shoutbox!
News: This is a testing news
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Jenis cat yang bagus - Internal  (Read 5237 times)
shampj
Alam Budiman Resident
Senior Member
***
Offline Offline

Posts: 251

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Sri Tilia 1 Resident Pt.6333


« on: October 12, 2009, 05:02:05 pm »

Salam kawan2.. saya nak tumpang tanya nih.. mungkin ramai dh biasa ngan jenis atau brand cat yg sesuai kita pakai utk bahagian dlm rumah nih.. aku masih tercarik-carik lg brand apa yg bagus, tahan, tak berbau, senang jaga, senang cuci dan paling penting sekali reasionable price.. kalau murah plak nanti mcm tak kena plak sbb nak mcm2 tp nak murah yer tak..??

Kalau ada topic mcm nih dh dibincangkan tolong bg link kay.. aku tak jumpa plak.. tima kasih yer..
Logged

No.38, Jalan Pulau Lumut U10/75B

You'll Never Walk Alone..
inaisni
Global Moderator
Senior Member
*****
Offline Offline

Posts: 2228

Thank You
-Given: 0
-Receive: 13



« Reply #1 on: October 13, 2009, 07:54:37 am »

sham, bleh sambung bincang kat sini http://alambudiman.net/forum/index.php/topic,2229.0.html

also, sham bleh guna search function kat atas tuh utk tgk other links.

Happy surfing!
Logged
Linda
Alam Budiman Resident
Senior Member
***
Offline Offline

Posts: 1079

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0



« Reply #2 on: October 13, 2009, 11:47:45 am »

Saya suka Nippon Spotless... mmg cantik..tak berbau.. senang cuci..dan reasonable.


Salam kawan2.. saya nak tumpang tanya nih.. mungkin ramai dh biasa ngan jenis atau brand cat yg sesuai kita pakai utk bahagian dlm rumah nih.. aku masih tercarik-carik lg brand apa yg bagus, tahan, tak berbau, senang jaga, senang cuci dan paling penting sekali reasionable price.. kalau murah plak nanti mcm tak kena plak sbb nak mcm2 tp nak murah yer tak..??

Kalau ada topic mcm nih dh dibincangkan tolong bg link kay.. aku tak jumpa plak.. tima kasih yer..
Logged

No.30, Jln Pulau Lumut U10/72, Alam Budiman, Sek U10, 40170, Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.
shampj
Alam Budiman Resident
Senior Member
***
Offline Offline

Posts: 251

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Sri Tilia 1 Resident Pt.6333


« Reply #3 on: October 13, 2009, 09:29:41 pm »

tima kasih inaisni bg link tuh tp tuh utk cat standard dlm rumah jer..
yang saya tanya nih jenis cat lain yg bagus dan berpatutan serta cantik..

hermm.. Nippon Spotless eehh blh try tgk nih.. thanks linda
Logged

No.38, Jalan Pulau Lumut U10/75B

You'll Never Walk Alone..
md_azren
New Member
*
Offline Offline

Posts: 17

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


No 9 Jln Pulau Lumut U10/75A (019-3398908)


« Reply #4 on: October 14, 2009, 05:23:00 pm »

cat nippon sportless tu cicak pun xbole panjat...kakak ipar aku br pakai cat ni...
Logged
shampj
Alam Budiman Resident
Senior Member
***
Offline Offline

Posts: 251

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Sri Tilia 1 Resident Pt.6333


« Reply #5 on: October 15, 2009, 10:55:31 am »

hermm.. nampaknya dah ada 2 org yg bg kredit kat nippon sportless..
ada brand lain tak mcm ICI ker.. ??

lg satu cat nih satu tin ada 5 liter ngan 7 liter kan..??
Logged

No.38, Jalan Pulau Lumut U10/75B

You'll Never Walk Alone..
sothye™
Hafizul 39/75A
Honourable Member
Senior Member
*****
Offline Offline

Posts: 4322

Thank You
-Given: 15
-Receive: 3



WWW
« Reply #6 on: October 15, 2009, 11:43:58 am »

ada terbaca somewhere, kalau permukaan dlm kita plaster mcm pakai kaki... boleh guna wall sealer b4 sapu cat... nampak even sikit plastered surface tu nnt...

boleh tanya kek kedai hardware
Logged

Ingatlah kita bukan hidup nafsi-nafsi di sini, tapi kita adalah satu komuniti
Sinarkanlah cahaya kemaafan & sayangi hati budi
Kebumikan gelora amarah & benci-membenci
Ingatlah kita semua akan mati, biarlah kematian kita dirai, bukan dijauhi
Rao
Alam Budiman Resident
Senior Member
***
Offline Offline

Posts: 153

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0

Bayu 1 - PT 6915


« Reply #7 on: October 15, 2009, 01:49:53 pm »

yup wall sealer memang recommended to apply on ps before the ordinary cat. The function is simply to make sure that debu kt plaster ceiling tu tak drop in which special layer ini akan prevent those things.

I bought Jotun wall sealer that day and it cost around 110 for 5 litre.
Logged
shampj
Alam Budiman Resident
Senior Member
***
Offline Offline

Posts: 251

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Sri Tilia 1 Resident Pt.6333


« Reply #8 on: October 17, 2009, 03:41:34 pm »

mmg kena pakai sealer dulu ker..?? kalau terus cat pakai warna yg kita nak tp buat 2 layer tak cukup ehh..??  suspious

lg satu, kalau nak cat satu bilik tidur atas tu katakanlah 1 colour jer.. cukup tak 1 tin@5 liter tuh..??  confused
Logged

No.38, Jalan Pulau Lumut U10/75B

You'll Never Walk Alone..
Rao
Alam Budiman Resident
Senior Member
***
Offline Offline

Posts: 153

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0

Bayu 1 - PT 6915


« Reply #9 on: October 23, 2009, 10:17:52 am »

mmg kena pakai sealer dulu ker..?? kalau terus cat pakai warna yg kita nak tp buat 2 layer tak cukup ehh..??  suspious

lg satu, kalau nak cat satu bilik tidur atas tu katakanlah 1 colour jer.. cukup tak 1 tin@5 liter tuh..??  confused

recomended pakai sealer utk pc....sebab additonal layer ada one type of chemical yg menghalang debu pc jatuh ke lantai.....
Logged
fuzz
New Member
*
Offline Offline

Posts: 1

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


« Reply #10 on: October 24, 2009, 09:10:30 pm »

mmg kena pakai sealer dulu ker..?? kalau terus cat pakai warna yg kita nak tp buat 2 layer tak cukup ehh..??  suspious

lg satu, kalau nak cat satu bilik tidur atas tu katakanlah 1 colour jer.. cukup tak 1 tin@5 liter tuh..??  confused

Menurut kedai cat, 1 liter cat cukup untuk dinding seluas 80 kp.
Logged
Linda
Alam Budiman Resident
Senior Member
***
Offline Offline

Posts: 1079

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0



« Reply #11 on: October 27, 2009, 09:27:39 am »

Sham, rasanya nippon spotless mmg available in 2 version - 1 liter and 5 liter each.
Saya penah beli dua2 tu... both 1 and 5 liter...
kaler mmg cantik dan smooth... tapi selain yg tu, sy mmg ada pakai jugak ICI Dulux and sikit Jotun..
bukan sebab brand-wise, tapi sy pilih macam2 brand sbb suka pd kalernya..
to me, personally... brand-wise rasanya lebih kurang jek std dia.. cuma you hv to look into what type/ criteria of paint that suits you... nak yg boleh cuci ke... odorless ke... shiny/glowing ke.. matte ke..


hermm.. nampaknya dah ada 2 org yg bg kredit kat nippon sportless..
ada brand lain tak mcm ICI ker.. ??

lg satu cat nih satu tin ada 5 liter ngan 7 liter kan..??
Logged

No.30, Jln Pulau Lumut U10/72, Alam Budiman, Sek U10, 40170, Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.
shampj
Alam Budiman Resident
Senior Member
***
Offline Offline

Posts: 251

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Sri Tilia 1 Resident Pt.6333


« Reply #12 on: November 04, 2009, 10:20:31 pm »

thanks suma.. sbb bg byk idea utk cat nih..  yes
akhirnya den pakai jotun.. colour dia naik bila dah siap dan terang..
tp rege dia masha'allah.. mahainya..  blindfold
puas hati la ngan hasilnya..  happy clap
Logged

No.38, Jalan Pulau Lumut U10/75B

You'll Never Walk Alone..
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.229 seconds with 20 queries.